- Alles wat mensen bij Apple doen, is gebaseerd op respect voor het feit dat ieder mens anders is. Daarom zijn onze producten zo toegankelijk, zijn onze Stores gastvrij en voelt ons bedrijf als een hechte gemeenschap. Onze DNA’s belichamen dat idee misschien wel het beste. Ze zijn een logisch verlengstuk van onze waarden met betrekking tot inclusiviteit en diversiteit. Ze bevorderen een cultuur van saamhorigheid en kunnen je helpen om je hier tijdens je hele carrière gesteund, verbonden en gesterkt te voelen.
- Elke DNA-community wordt geleid door medewerkers, zodat de visie gewaarborgd blijft. DNA’s krijgen ook ondersteuning van een team van Community Advisors, die zorgen voor begeleiding en middelen om de strategie te ontwikkelen, evenementen te coördineren en contact te leggen met zowel leidinggevenden als de bredere Apple community.
- Velen van ons voelen zich thuis bij meerdere groepen of willen als bondgenoot verschillende perspectieven leren kennen. Waar je ook voor kiest, je zult merken dat onze DNA’s openstaan voor iedereen. Je bent van harte welkom bij welke DNA dan ook. Of zelfs bij alle DNA’s.
I belong@Apple
Al meer dan 35 jaar vinden Apple medewerkers aansluiting bij de Diversity Network Associations.
1986
Eerste Apple DNA opgericht
67
DNA-afdelingen wereldwijd tot nu toe
55.000+
DNA-leden wereldwijd tot nu toe
Met een community die achter je staat, liggen er meer kansen vóór je.
Mensen doen meer via DNA’s dan ooit tevoren. En daar vertellen ze graag over.
Community
Een community kan je helpen om jezelf te leren kennen.
Het hele jaar door kun je je relaties met anderen versterken tijdens allerlei DNA-evenementen, waaronder het vieren van erfgoedmomenten. Je kunt elkaar steunen en je inzetten voor belangrijke kwesties. En voor je het weet voel je je er helemaal thuis.
iLian, Familia@Apple en Women@Apple“Wat een DNA vooral doet, is je een gevoel van saamhorigheid geven.”
Tijdens haar studie ging iLian voor het eerst bij Apple aan de slag. Nadat ze was afgestudeerd, koos ze voor een baan bij Apple. Toen ze zag dat DNA’s een mooie manier zijn om anderen te leren kennen en elkaar te steunen, sloot ze zich aan bij Familia@Apple en Women@Apple.
“Ik ging naar een evenement van Familia@Apple en dat heeft mijn leven echt veranderd. Ik ben in Mexico geboren en heb jarenlang zonder papieren in de VS gewoond. Ik schaamde me altijd om dat aan anderen te vertellen. Dus had ik het daar nooit over met vreemden of op mijn werk.”
“Tijdens een open podium heb ik anderen uit onze Latinx-community verteld over leven zonder papieren.”
“Ik had mijn eigen ervaringen verwerkt in een verhalend gedicht en ik was behoorlijk nerveus. Maar toen ik het had voorgelezen, kreeg ik geen kritiek, maar juist begrip. Een heleboel mensen bedankten me na afloop en toen bleek dat er anderen met vergelijkbare verhalen waren. Het was zo fijn dat ik niet de enige was en dat ik me eindelijk van die zware emotionele last kon bevrijden dankzij mensen die me begrijpen. Ik had een veilige plek gevonden.”
“Die ervaring zorgde ervoor dat ik graag een DNA wilde leiden. Ik wilde helpen om anderen ook zo’n veilige plek te geven.”
“Als medevoorzitter van Women@Apple heb ik zoveel kunnen doen. Ik heb mijn invloed kunnen aanwenden om anderen te inspireren. Zo hebben we vraaggesprekken gehouden met vrouwen die vertelden hoe waardevol het is om flexibel te zijn in je plannen, hoe verandering je kan laten groeien, hoe je een mentor kunt zijn voor anderen, en hoe je hier succesvol kunt zijn door op je werk helemaal jezelf te zijn. Ons populairste evenement was een paneldiscussie waarin zwarte vrouwen bij Apple vertelden over de uitdagingen en successen die ze in hun eigen carrière zijn tegengekomen.”
“Bij elk evenement leer je weer nieuwe skills. Sommige gebruik je op je werk, andere in je privéleven. Ze helpen je om dingen voor elkaar te krijgen.”
“Andere evenementen van onze DNA gingen over het leven van vrouwen in het algemeen, zoals gezondheidskwesties van vrouwen. Ook hebben we workshops gehouden over onderwerpen zoals je zelfkritiek overwinnen. Ik heb twee kinderen en een carrière. De DNA’s hebben me geholpen om in allebei beter te worden.”
Jay, AsianPacific@Apple“Moeilijke problemen wil je oplossen met mensen die je echt begrijpen; je community.”
Tijdens de pandemie zijn Jay en zijn collega’s een initiatief gestart om de toenemende intimidatie en agressie tegen de Aziatisch-Amerikaanse en Pacifische gemeenschappen te helpen bestrijden. Jay vond het vooral mooi om te zien dat er zoveel mensen buiten de DNA hun belangstelling en medeleven toonden.
“De meesten van ons waren bang en boos tegelijk, voor onszelf en onze familie. Dus begonnen we ons af te vragen wat we zelf zouden kunnen doen. Hoe we onszelf weerbaar zouden kunnen maken tegen intimidatie en geweld. De training hoe je als omstander kunt ingrijpen was daar een direct gevolg van. Een concrete stap.”
“Naarmate meer leden zich er emotioneel geraakt door voelden, werd de DNA hechter dan ooit tevoren.”
“De vraag naar die training was enorm in de VS, dus in eerste instantie lukte het niet om sessies te boeken. Toen heeft onze DNA-adviseur geholpen om het voor elkaar te krijgen. We hadden meer dan 1000 inschrijvingen voor onze eerste training. Daarna zijn we meer en meer trainingssessies gaan inplannen, zodat zoveel mogelijk mensen konden leren hoe ze in de praktijk konden omgaan met racistische aanvallen.”
“Uiteindelijk heeft een gemêleerd gezelschap van 6000 mensen uit heel Apple de training gevolgd. We hebben geleerd hoe we elkaar kunnen helpen.”
“Als je niet bij een community hoort, kan het ongemakkelijk zijn om dit soort gesprekken te voeren. Toch hebben zoveel bondgenoten de moeite genomen om er meer over te leren. Ik ben trots op onze DNA en ik ben er trots op om ergens te werken waar mensen om elkaar geven. Zien dat anderen die ervaring met ons wilden delen, was heel belangrijk voor mij.”
“Het is vreselijk dat dit überhaupt nodig was, maar aan de andere kant is het fijn om te weten dat we iets goeds doen voor onze community.”
“Bij Apple heeft iedereen het druk. Daarom zijn niet alle leden dagelijks intensief bezig met de DNA. Maar wanneer onze leden ons nodig hebben, staan we voor hen klaar. We kunnen zelfs die ene kennis zijn die je alleen belt als je in de problemen zit. Dat maakt ons niet uit.”
Georgiana, Black@Apple“Als mensen hier zien hoe groots we Juneteenth vieren, staan ze versteld.”
Juneteenth is de oudste en bekendste herdenking van de afschaffing van de slavernij in de Verenigde Staten. Sinds 1865 is Juneteenth voor zwarte Amerikanen een dag om de vrijheid te vieren. Georgiana weet nog hoe het voelde toen leden van Black@Apple zich begonnen in te zetten om de herdenking onderdeel te maken van de bredere cultuur bij Apple.
“Jarenlang hielden de verschillende Black@Apple-afdelingen hun eigen, kleinere Juneteenth-vieringen. Na onze DNA-top in 2018 hebben we met de leiding van Apple ideeën uitgewisseld om daar één geheel van te kunnen maken. Een paar weken later zagen we hoe een van die ideeën op tijd voor de herdenking was gerealiseerd: in de nieuwste iOS-software-update stond Juneteenth officieel op de kalender als Amerikaanse feestdag. Dus niet alleen voor Apple, maar voor iedereen! Dat leverde de nodige gesprekken op: ‘Juneteenth? Wat is dat nou weer? Ik ben blij dat je het vraagt!’”
“We zagen het in de Agenda-app staan en riepen uit: ‘Wauw, dit is te gek! Dit is fantastisch! Dit is fenomenaal!’ ”
“In 2019 werd Juneteenth steeds bekender en was er steeds meer informatie over te vinden. Toen kwam 2020 en schoot de maatschappelijke onrust door racisme in de VS omhoog, voor een groot deel als gevolg van geweld en onrecht tegen de zwarte gemeenschap. Onze leden reageerden eerst geschokt en toen woedend, wat heel erg duidelijk bleek tijdens een videoconferentie van Black@Apple voor het hele bedrijf.”
“Omdat 2020 zo’n moeilijke tijd was, werd het voor ons enorm belangrijk om erkenning voor Juneteenth te krijgen en die kwam er. En niet zo’n beetje ook.”
“We kregen heel veel steun van Apple: sponsors, financiële ondersteuning, erkenning door leidinggevenden en nog veel meer. Op onze interne website kwamen verhalen over Juneteenth te staan, er werden nieuwsbrieven gemaild en er was een aankondiging aan meer dan 165.000 mensen: ‘Bij Apple vieren we dit jaar Juneteenth. Een dag vol festiviteiten, solidariteit en kennisoverdracht met Black@Apple.’ De medevoorzitters van onze DNA ontmoetten de directieleden van Apple, die meer wilden weten over manieren waarop ze de community zouden kunnen helpen. Een van onze verzoeken was om Juneteenth niet alleen om historische redenen te erkennen, maar ook als officiële Apple feestdag: een vrije dag om te vieren, te herdenken en kennis te verspreiden. En dat is niet lang daarna ook echt gebeurd! Nu krijgt Juneteenth, en daarmee ook onze community, meer aandacht dan ooit.”
“Dit was een vruchtbare samenwerking, waarbij de DNA van zich liet horen, Apple luisterde en iedereen in actie kwam.”
“Voor iedereen in Black@Apple voelt het zo ontzettend goed dat onze geschiedenis wordt erkend, dat we ons verhaal op nieuwe manieren kunnen vertellen en dat we meer bondgenoten en belangstellenden kunnen verwelkomen.”
Impact
Innovatie is ook voor community’s.
Als lid van een DNA ben je een bron van inspiratie voor de Apple cultuur, kun je de ervaring van collega’s vormgeven en invloed uitoefenen op onze producten en diensten. Het is een krachtige manier om de bredere Apple community, inclusief Leadership, unieke perspectieven en ervaringen te geven.
Frank, Indigenous@Apple“Dankzij onze hulp kijken en luisteren meer mensen dan ooit naar inheemse culturen en creatievelingen.”
Frank is Creative Pro bij een Apple Store in Florida. Als lid van Indigenous@Apple reikt zijn invloed heel wat verder dan die ene plek. Zijn passie voor het inzetten van media om verhalen te vertellen leidde tot een project met het Apple Podcasts-team, waar hij hielp om verhalen van inheemse volkeren over de hele wereld onder de aandacht te brengen.
“Ik ben actief lid en leider van Indigenous@Apple sinds we met deze DNA zijn begonnen. Een tijdje terug kreeg ik de kans om zes maanden lang met het Podcasts-team te werken. Daar bracht ik ideeën naar voren om inheemse stemmen te laten horen in de Apple Podcasts-app. De editors van dat team bleken enthousiaste bondgenoten te zijn, zodat ik de leden van Indigenous@Apple heb gevraagd wat hun favoriete podcasts en -makers zijn. De editors hebben vervolgens speciale gedeelten in de Apple Podcasts-app samengesteld, zoals ‘Returning’ en ‘Reclaiming’, met podcasts over de relatie tussen inheemse volkeren en hun oorspronkelijke land, en ‘Native Origins’, over het terughalen van cultuur in de wereld van vandaag.”
“Een DNA kan de springplank zijn om een cultureel gesprek aan te gaan met miljoenen mensen.”
“Terwijl ik met dat team aan de slag ging, werkten andere leden van Indigenous@Apple samen met andere Apple Media Products-teams. Sommigen gaven bijvoorbeeld advies aan het Apple Music-team, dat de afspeellijsten voor ‘Indigenous Sounds’ en andere content heeft samengesteld voor een speciaal gedeelte in de Apple Music-app. Ook hebben ze ervoor gezorgd dat die muziek in Apple Stores te horen was. Andere leden werkten samen met het Apple Books-team, dat collecties heeft samengesteld over inheemse Amerikaanse auteurs. Nog weer anderen werkten samen met het Apple TV-team, dat speciale content met inheemse sterren en verhalen heeft uitgelicht. Om iedereen te bedanken die heeft meegeholpen, hebben mijn DNA-collega’s en ik een live-evenement georganiseerd waar onze bondgenoten van Apple Media Products de resultaten konden laten zien en horen.”
“Onze stemmen kregen meer impact dankzij de DNA en de fantastische bondgenoten die interesse hadden om meer te leren (en af te leren) over onze community.”
“Inheemse mensen vinden het belangrijk dat ze worden gezien als mensen in de wereld van vandaag en niet alleen in een historische context. Door te laten zien hoe wijdverspreid inheemse stemmen en culturen over de hele wereld zijn, voelen we dat we leven, dat we relevant zijn en dat we hier en nu worden erkend.”
Tetsu, Accessibility@Apple“We wilden onze vooruitgang een boost geven en iets doen wat een blijvend effect heeft.”
Tetsu is Apple Store Leader en medevoorzitter van Accessibility@Apple in Japan. Als onderdeel van de DNA-activiteiten voor een recent GAAD-evenement (Global Accessibility Awareness Day), was er speciale aandacht voor de community van doven en slechthorenden. Tetsu zet zich al lange tijd in om toegankelijkheid bekender te maken en vond het prachtig om te zien dat de DNA-leden voor aandacht bleven zorgen, ook nadat het officiële GAAD-evenement was afgelopen.
“Ons doel was meer kennis te verschaffen en daarmee nieuwe mogelijkheden te creëren voor onze collega’s en onze klanten.”
“Na dat eerste evenement heeft een van onze DNA-leden aan meer dan 100 Apple collega’s gebarentaal geleerd. Dat was voor GAAD, maar omdat wij elke dag als een dag voor toegankelijkheid zien, is het daar niet bij gebleven. Later hebben DNA-leden nog vier sessies gegeven voor zowel Corporate- als Retail-teams.”
“Dit project is een heel eigen leven gaan leiden. En dat komt door de liefde en toewijding van de leden van Accessibility@Apple.”
“Nog weer later hebben een paar andere DNA-leden in onze Stores in Japan de medewerkers les gegeven in gebarentaal. Een ander lid heeft een videoclip gemaakt waarin Store-medewerkers de songtekst vertalen in gebarentaal. Die video hebben ze gedeeld met duizenden collega’s in de Apple Stores over de hele wereld. Maar onze leden zijn niet alleen actief in de Stores. Iemand heeft een sessie gegeven voor het Apple team dat mensen helpt om online te winkelen. Elke trainingssessie werd gegeven door iemand van Accessibility@Apple die doof of slechthorend is.”
“Door op deze manier bij te dragen aan de Apple cultuur hebben onze DNA-leden echt het gevoel gekregen dat ze ertoe doen.”
“Bij onze Store in Kyoto duurde het evenement de hele maand. Een Accessibility@Apple-lid is daar een reeks lessen gestart met de naam Elke dag gebarentaal leren. Elke dag kregen medewerkers een korte, eenvoudige les.”
“Mensen voelen zich meer gewaardeerd en gerespecteerd dan ooit te voren. Daardoor hebben ze nog sterker het gevoel dat ze er echt bij horen.”
“Nog steeds gebruiken Store-medewerkers die de lessen hebben gevolgd, gebarentaal om collega’s en klanten met gehoorverlies te begroeten. Eén zakelijke klant was bijzonder gecharmeerd door deze speciale aandacht. Ze stuurde ons een video waarin ze ons in gebarentaal bedankte dat we haar op haar manier hadden begroet.”
Carrière
Samen met anderen komt alles samen.
Wat je ook doet bij Apple, je kunt altijd manieren vinden om te groeien en te leiden via de DNA’s. Je kunt je professioneel ontwikkelen door netwerken, mentorschappen en mogelijkheden om meer kennis op te doen. En je kunt helpen om anderen ervoor te interesseren en nieuwe mensen ontmoeten op inclusieve conferenties en carrière-evenementen.”
Bianca, Women@Apple“Hierdoor kon ik buiten mijn baan als engineer groeien als leider in engineering.”
Voordat ze engineeringmanager werd in haar Machine Learning-team in Seattle, ontwikkelde Bianca haar leiderskwaliteiten als medevoorzitter van Women@Apple. Al sinds haar studie computerengineering houdt ze zich bezig met het thema ondersteuning van en door vrouwen voor een succesvolle carrière.
“Als kind raakte ik het meest geïnspireerd door de enorm sterke Puerto Ricaanse vrouwen in mijn familie en sindsdien heb ik altijd andere vrouwen willen inspireren. Via Women@Apple kan ik dat doen. Voor mijn eigen carrière heb ik vaardigheden als teammanagement, communicatie, presentatie en vertrouwen kunnen ontwikkelen. Allemaal vaardigheden die van pas komen in mijn engineeringteam of welk team dan ook.”
“Ik vroeg mezelf af: ‘Waar wil ik over een paar jaar staan? Hoe kan ik mezelf nu ontwikkelen, zodat ik er dan klaar voor ben?’ ”
“Toen er tijdens een reorganisatie van onze engineeringafdeling nieuwe functies beschikbaar kwamen, werd ik gevraagd voor een leidinggevende functie. Dankzij al mijn ervaring bij de DNA wist ik dat ik er klaar voor was. Daardoor wisten anderen ook dat ik er klaar voor was. Mijn nieuwe manager was altijd erg enthousiast over mijn werk bij Women@Apple, en het hielp ook dat ik duidelijk had aangegeven wat ik wilde in mijn carrière.”
“Ik had haar verteld dat ik wilde leren om leiding te geven, waarop ze zei: ‘Dat doe je al. Dat heb ik gezien aan je bezigheden bij de DNA.’ ”
“Als lid van een DNA heb je toegang tot hulp bij je carrière, wat je positie in je team of in de DNA ook is. Je hoeft geen leider te zijn. We hebben bijvoorbeeld een heel open discussie georganiseerd over hoe je je voorbereidt op je functioneringsgesprek. En al onze leden krijgen ontzettend nuttige inzichten over carrièreontwikkeling dankzij de vraaggesprekken met de vrouwen aan de top bij Apple.”
“DNA’s zijn een prachtige manier om je laten inspireren door anderen, vooral als die al wat verder in hun carrière zijn.”
“Zelfs in onze Coffee Chats, waaraan iedereen kan meedoen, kun je het met anderen hebben over kwesties die belangrijk zijn voor vrouwen – of eigenlijk voor iedereen – op je werk en in je leven. En als het je leuk lijkt om te helpen bij het leiden van de DNA, zijn er diverse leidinggevende rollen beschikbaar. Ik kan niet wachten om te zien wat de toekomstige leiders van Women@Apple voor elkaar gaan krijgen voor de vrouwen bij Apple.”
Shirleena, Black@Apple“Mijn DNA-mentor had gelijk dat dit echt iets voor mij is: het brengt het beste in mij naar boven.”
In 2015 was Shirleena bezig met haar studie sociologie en werkte ze parttime bij de Apple Store in Sheffield, Engeland. Vijf jaar later was ze Global Program Manager voor Apple Music, Podcasts en Beats by Dre. Ze schrijft de kansen die ze kreeg om haar droombaan te bemachtigen, toe aan haar ervaring bij Black@Apple.
“Ik had geen benul van technologie, maar het was ontzettend fijn om er te werken. Toen ik eenmaal lid was van Black@Apple, kon ik mijn identiteit nog beter kwijt in mijn werk. Toen realiseerde ik me dat ik iets aan het doen was wat ik nog nooit eerder had gedaan. Bij de DNA ging het om leven, cultuur en sociologie, allemaal tegelijk. Dus toen ik later werd gevraagd voor een leidinggevende rol bij Black@Apple, aarzelde ik geen moment.”
“Dankzij de DNA besefte ik: ‘Shirleena, dit is je kans. Dit is jou op het lijf geschreven.’ ”
“Tijdens de pandemie ben ik online besprekingen gaan houden met onze Black@Apple-community. Met al die pijnlijke onrust die er in de wereld aan de gang was, gingen we van vijf naar tientallen deelnemers, en toen honderden. Al snel werd ik gevraagd om een speciale Apple Community Call te leiden, een videoconferentie met meer dan 1700 deelnemers uit onze hele regio. We voerden diepgaande gesprekken en ik voelde een enorme verantwoordelijkheid. Maar het gaf ook zoveel voldoening, omdat ik alles wat ik voor de DNA heb gedaan erbij kon betrekken.”
“Na afloop zei een van mijn mentors bij Black@Apple tegen me: ‘Je hebt iedereen vandaag geraakt.’ ”
“Mijn werk bij de DNA bracht me bij het Career Experience-programma, waar ik een half jaar lang op een heel ander gebied bij Apple kon werken. Daardoor kon ik mezelf bij een ander team bewijzen. Toen dat was afgelopen, was er een vacature om met een fantastische Apple Music-host te werken. Die is heel erg bekend, dus ik dacht dat iedereen inclusief zijn hond, kat en hamster wel zou solliciteren. Ik dacht: ‘Als zwarte Britse moeder met dyslexie maak ik geen schijn van kans.’”
“Toen ik die baan kreeg, weet ik nog dat ik tegen mijn familie zei: ‘Dat is de kracht van een DNA. De kracht van Black@Apple.’ ”
“Als mensen mij vragen hoe ze kunnen groeien bij Apple, is mijn eerste vraag altijd ‘Ben je lid van een DNA?’ Dat is een goede manier om erachter te komen wat je passie is. Dat kan zijn wat je doet voor die DNA, bijvoorbeeld inclusiviteit en diversiteit, communicatie, projectmanagement of talentontwikkeling. Of misschien is het simpelweg in contact komen met mensen die ervaring en kennis hebben in jouw vakgebied en cultuur. Mensen die je kunnen helpen om te doen wat je het liefste doet. Ik ken mensen in Black@Apple die me hebben verteld dat ze bij een volgende stap in hun carrière tegen zichzelf zeggen: ‘Het is Shirleena gelukt. Dan lukt het mij ook!’ ”
Vrijwilligerswerk
De community’s hier helpen community’s wereldwijd.
Dankzij de DNA’s bij Apple heb je meer mogelijkheden om je in te zetten voor community’s buiten Apple. Je kunt vrijwilligerswerk doen dat voor jou net zo zinvol is als voor degenen die je ermee helpt, of dat nou lokaal of wereldwijd is.
Matthew, Pride@Apple“Waar het om draait, is om als mensen goed te zijn voor elkaar.”
Elke DNA is een balans tussen een gedeelde identiteit en zijn eigen diversiteit, maar Pride@Apple is misschien wel de enige DNA die dat letterlijk uitdrukt: LGBTQ+. Voor Matthew, medevoorzitter van Pride@Apple in het Verenigd Koninkrijk, is elk menselijk aspect van dat acroniem belangrijk.
“De VK-afdeling van Pride@Apple is gaan samenwerken met Point of Pride, een organisatie die transgenders steunt met genderbevestigende programma’s. In alle Apple Stores in het Verenigd Koninkrijk en op ons kantoor in Londen hebben we informatiepunten ingericht voor de medewerkers. In een paar minuten kregen mensen een beetje het idee hoe het is om transgender te zijn. Daarna konden ze steunbetuigingen schrijven die Point of Pride mee heeft gestuurd met gedoneerde shapewear. We wisten dat die persoonlijke boodschappen extra zinvol zouden zijn in de context van dat moment.”
“De meest voorkomende reactie van degenen die we steunden was: ‘Niemand heeft me ooit eerder zien staan.’ ”
“Naast de handgeschreven berichten wisten we ook dat alleen al het onderwerp op de agenda zetten nog andere voordelen zou hebben: het heeft onze Pride@Apple-community hechter gemaakt, we hebben er collega’s als bondgenoten bijgekregen en we hebben de verschillende Apple locaties een gemeenschappelijk doel gegeven. Van Apple kregen we een financiële bijdrage ter waarde van het aantal uren vrijwilligerswerk dat we hadden gedaan, dus we hebben ook nog geld ingezameld voor Point of Pride.”
“Als DNA zijn we in staat om een enorm groot verschil te maken.”
“Als je een baan bij Apple hebt, ontdek je dat je op de werkplek echt helemaal jezelf kunt zijn. Hoe ver je daarin wilt gaan, bepaal je zelf. Ik besef best dat ik in veel opzichten een streepje voor heb. Dankzij Pride@Apple kan ik dat voordeel nuttig gebruiken en deuren openen voor anderen, vooral mensen die vroeger misschien overgeslagen werden. Dankzij de cultuur bij Apple ben ik me daar heel bewust van geworden. Wij hopen dat iedereen hier de moed heeft om wie dan ook in welke community dan ook te helpen. Zelfs buiten Apple.”
Belqise, Beacon@Apple“We hebben 500 dozen gevuld met eten voor duizenden mensen. Dat was prachtig.”
Belqise is teamleider bij de Apple Store en is lid van de moslimgemeenschap in Beacon@Apple. In deze DNA zijn een aantal op geloof gebaseerde groepen vertegenwoordigd. Samen met de DNA SouthAsian@Apple hebben Belqise en andere leden een vrijwilligersevenement georganiseerd dat voor haarzelf buitengewoon zinvol bleek.
“Zelf ben ik geboren en opgegroeid in de VS, maar mijn familie komt uit Afghanistan en ik heb nog veel familieleden die daar wonen. Dus het was heel erg zwaar om te zien wat er in 2021 in Kabul gebeurde. Ik voelde me gefrustreerd en machteloos. Ook al was ons evenement bedoeld om moslimvluchtelingen in het algemeen te helpen, voelde ik me direct betrokken en op deze manier kon ik iets voor iemand doen. Toen ik er één dag van te voren achter kwam dat het evenement speciaal voor Afghaanse vluchtelingen was, huilde ik van geluk.”
“Ik kopieerde en plakte ‘BEDANKT!’ zo vaak in een tekstbericht dat het hele scherm er vol mee stond!”
“Vijf uur lang hebben we pallets met eten in grootverpakkingen uit vrachtwagens geladen, het onderverdeeld in kleinere dozen voor elk gezin, die dozen dichtgeplakt en ze weer in de vrachtwagens geladen. Het eten was speciaal uitgezocht voor de Afghaanse gemeenschap: gedroogde linzen, de juiste bakolie (dat is heel belangrijk), suiker, een bepaald soort Afghaanse rijst en een heleboel andere dingen. Alles was zo zorgvuldig uitgekozen. Terwijl we druk bezig waren leek dat gevoel van hulpeloosheid en de stress over de situatie in de wereld van ons af te vallen.’
“We waren allemaal doodop en zaten onder het zweet en het stof. Wat een mooie dag was dat.”
“Vanwege de pandemie was dit de eerste keer dat we weer allemaal bij elkaar waren en dat voelde zoveel warmer en persoonlijker. We hadden allemaal heel verschillende functies en posities binnen Apple, maar hier werkten we letterlijk schouder aan schouder. Het voelde alsof we één grote familie waren.”
“Onze inspanningen hielpen ook de liefdadigheidsorganisaties die het voedsel uitdeelden. Zij kregen van Apple een financiële bijdrage die overeenkwam met de tijd en het werk dat wij erin hebben gestoken. Het klinkt misschien raar, maar ik heb het idee dat ik er zelf net zoveel aan heb gehad als degenen die we hebben geholpen. Dat louterende gevoel dat ik kreeg door gewoon in actie te komen is van onschatbare waarde. Daarom was die dag zo belangrijk voor mij. En nu ik weet hoe goed dat voelt, wil ik meer doen. Ik heb wel honderdduizend nieuwe ideeën om de community te steunen.”