opent in nieuw venster
Daisy, de iPhone-demontagerobot van Apple, is slechts één van de vele innovaties waarmee het bedrijf ernaar streeft om voor alle producten alleen gerecyclede en hernieuwbare materialen te gebruiken. Door strenge eisen te stellen aan het ontwerpen en samenstellen van producten en nauw samen te werken met toeleveranciers is Apple nu dichter bij dit doel dan ooit tevoren.
Cupertino, Californië Apple heeft vandaag aangekondigd dat er meer vaart wordt gezet achter de plannen voor het gebruik van gerecyclede materialen in hun producten. Zo is er een nieuw plan om uiterlijk 2025 voor alle door Apple ontworpen batterijen 100% gerecycled kobalt1 te gebruiken. En voor 2025 zijn er ook andere plannen, namelijk om in alle magneten in Apple devices alleen gerecyclede zeldzame aardmetalen te verwerken, voor het soldeer van alle printplaten 100% gerecycled tin te gebruiken en voor het verguldsel van alle printplaten 100% gerecycled goud te gebruiken.
In 2022 is het bedrijf aanzienlijk meer belangrijke gerecyclede metalen gaan gebruiken. Momenteel bestaat meer dan tweederde van al het aluminium, bijna driekwart van alle zeldzame aardmetalen en meer dan 95% van al het wolfraam dat voor Apple producten wordt gebruikt uit 100% gerecycled materiaal. Hiermee is Apple een stuk dichter bij het doel om op een dag alle producten alleen nog maar uit gerecyclede en hernieuwbare materialen te laten bestaan. Ook het doel van het bedrijf om elk product in 2030 CO₂-neutraal te maken, komt zo meer in zicht. 
“Elke dag maken we bij Apple technologie die het leven van mensen verrijkt, terwijl we daarbij zorgen voor de planeet die we met zijn allen delen”, aldus Tim Cook, CEO van Apple. “Van de gerecyclede materialen in onze producten tot de schone energie die we voor onze bedrijfsvoering gebruiken, onze inzet voor het milieu is een essentieel onderdeel van alles wat we maken en onze identiteit. Daarom blijven we vasthouden aan onze overtuiging dat technologie niet alleen goed moet zijn voor onze gebruikers, maar ook voor onze planeet.”
“Onze ambitie om op een dag 100% gerecyclede en hernieuwbare materialen te gebruiken, gaat hand in hand met ons doel om onze producten uiterlijk 2030 CO₂-neutraal te maken”, aldus Lisa Jackson, Vice President Environment, Policy, and Social Initiatives bij Apple. “We werken hard aan beide doelen en blijven daarbij met innovaties komen waar de hele branche van profiteert.”

Vooruitgang op de weg naar 2025

De afgelopen drie jaar is Apple meer gebruik gaan maken van 100% gecertificeerd gerecycled kobalt, waardoor het mogelijk is om dit materiaal uiterlijk 2025 in alle Apple batterijen te verwerken. In 2022 was een kwart van al het kobalt in Apple producten afkomstig uit gerecycled materiaal, ten opzichte van 13% in het jaar ervoor. Kobalt is een essentieel onderdeel van de batterij in de meeste elektronica, ook in Apple devices. Het zorgt namelijk voor een hoge energiedichtheid en voldoet ook aan de hoge standaarden van Apple als het gaat om levensduur en veiligheid. De Apple batterijen in de iPhone, iPad, Apple Watch, MacBook en veel andere producten vormen het overgrote deel van de hoeveelheid kobalt die het bedrijf gebruikt.
iPhone-onderdelen – waaronder een lithium-ion-batterij van Apple – die zijn herwonnen door Daisy, de toonaangevende demontagerobot van Apple.
Tegen 2025 bevatten alle batterijen van Apple 100% gerecycled kobalt, en alle magneten in Apple devices 100% gerecyclede zeldzame aardmetalen. 
Het afgelopen jaar is het bedrijf ook veel meer gebruik gaan maken van 100% gerecyclede zeldzame aardmetalen: van 45% in 2021 tot 73% in 2022. Sinds Apple voor het eerst gerecyclede aardmetalen ging gebruiken in de Taptic Engine van iPhone 11, zijn deze materialen ook in andere devices verwerkt. Bijvoorbeeld in alle magneten in de nieuwste modellen van iPhone, iPad, Apple Watch, MacBook en Mac. Omdat Apple zeldzame aardmetalen verreweg het meest gebruikt voor magneten, houdt het nieuwe doel voor 2025 ook in dat straks bijna alle zeldzame aardmetalen in Apple producten 100% gerecycled zijn.
Als onderdeel van de versnelde plannen wordt er uiterlijk 2025 voor alle printplaten van Apple 100% gecertificeerd gerecycled goud in het verguldsel gebruikt. Dit zal gelden voor zowel stijve printplaten (moederborden) als flexibele printplaten (zoals de platen die de camera’s of knoppen van iPhone verbinden). Sinds Apple voor het verguldsel in het moederbord van iPhone 13 een toeleveringsketen heeft opgezet die alleen gerecycled goud levert, is het materiaal ook in andere onderdelen en producten gebruikt. Denk aan de bedrading van alle camera’s in de iPhone 14-serie en de printplaten van iPad, Apple Watch, AirPods Pro, MacBook Pro, Mac mini en HomePod. Daarnaast wil Apple ervoor zorgen dat gerecycled goud in de rest van de elektronicabranche meer wordt gebruikt.
Tegen 2025 gebruikt het bedrijf 100% gecertificeerd gerecycled tin in het soldeer van alle stijve en flexibele printplaten die door Apple zijn ontworpen. De afgelopen jaren is Apple in steeds meer flexibele printplaten gerecycled tin gaan gebruiken. Vorig jaar was 38% van al het gebruikte tin afkomstig uit gerecyclede bronnen. Binnenkort wordt gerecycled tin in nog meer onderdelen gebruikt, een plan waar het bedrijf meerdere toeleveranciers bij betrekt.
Er is ook vooruitgang geboekt voor een ander doel dat Apple voor 2025 heeft gesteld, namelijk het verwijderen van alle plastic uit alle verpakkingen. Door op vezels gebaseerde alternatieven te ontwikkelen voor onderdelen als schermfolies, wikkels en schuimvullingen, ligt Apple nog steeds op schema voor dit ambitieuze doel. Om de overgebleven 4% plastic in de verpakkingen aan te pakken, kijkt Apple naar manieren om bijvoorbeeld labels en gelamineerde onderdelen te vervangen. Het afgelopen jaar heeft Apple een speciale printer ontwikkeld om tekst direct op de dozen van iPhone 14 en iPhone 14 Pro te printen, waardoor de meeste labels niet meer nodig zijn. En een nieuw soort vernis op de verpakkingen van iPad Air, iPad Pro en Apple Watch Series 8 vervangt het polypropyleenplastic waarmee dozen en bepaalde onderdelen van verpakkingen zijn gelamineerd. Deze innovatie heeft de productie van meer dan 1100 ton plastic en meer dan 2400 ton koolstofdioxide helpen voorkomen.

Verantwoorde inkoop van primaire en gerecyclede materialen

Apple zorgt er niet alleen voor dat er minder nieuwe grondstoffen worden gebruikt, het bedrijf zet zich ook in om de gemeenschappen te steunen die afhankelijk zijn van de mijnbouw. Om dat te bewerkstelligen, werkt het bedrijf onder meer samen met experts van het Fund for Global Human Rights. Zo bieden ze steun aan degenen die vechten voor mensenrechten en het milieu, zoals in het Grote Merengebied in Afrika, en ook aan beroepsopleidingsprogramma’s waarmee mensen in plaatselijke gemeenschappen nieuwe carrières kunnen opbouwen en dus niet meer van mijnbouw afhankelijk hoeven te zijn.
Apple koopt primaire grondstoffen op een verantwoorde manier in, en hanteert de voor de hele toeleveringsketen de hoogste standaarden op het gebied van mensenrechten en het milieu. Apple was het eerste elektronicabedrijf dat een lijst uitbracht met kobalt- en lithiumraffinaderijen in de toeleveringsketen van batterijen. Die van kobalt werden in 2016 bekendgemaakt en die van lithium in 2020. In 2017 bracht het bedrijf de toeleveringsketen voor zeldzame aardmetalen in kaart. En sinds 2015 hebben alle bij Apple bekende smelterijen en raffinaderijen meegedaan aan audits door onafhankelijke derde partijen.
Bij de overstap naar gerecyclede en hernieuwbare materialen legt Apple de nadruk op 14 materialen, op basis van hun impact op het milieu, mensenrechten en de toelevering. Samen vormen deze bijna 90% van het materiaal waaruit Apple producten bestaan: aluminium, kobalt, koper, glas, goud, lithium, papier, plastic, zeldzame aardmetalen, staal, tantaal, tin, wolfraam en zink.
In 2022 was ongeveer 20% van het materiaal in Apple producten afkomstig uit gerecyclede of hernieuwbare bronnen. Voor het moederbord van iPad (10e generatie) werd voor het eerst gerecyclede koperfolie gebruikt, en in de batterijlade van MacBook Air met de M2-chip zat voor het eerst gecertificeerd gerecycled staal. Daarnaast is er in de nieuwste Apple Watch-modellen 100% gerecycled wolfraam verwerkt, en zijn de aluminium behuizingen van veel Apple producten gemaakt van een door Apple ontworpen legering van 100% gerecycled aluminium. 

Innovaties voor de toekomst van recycling

Deze vooruitgang is mogelijk gemaakt door de innovaties die Apple levert voor het ontwikkelen en onderzoeken van demontage- en recyclingprocessen. Door middel van samenwerkingsverbanden met toonaangevende onderzoeksinstellingen en het Material Recovery Lab in Austin werken de ingenieurs en experts van Apple aan nieuwe manieren om de materialen van Apple producten nieuw leven in te blazen. Ook wordt er al bij het design van de producten rekening gehouden met het demontageproces.
Daisy, de demontagerobot van het bedrijf, scheidt batterijen van andere onderdelen. Daarna kunnen de recyclingpartners er kobalt en andere materialen zoals lithium uit halen. Volgens een schatting van Apple is er sinds 2019 meer dan 11.000 kilo kobalt uit batterijen teruggewonnen door Daisy en weer op de markt gebracht. Daisy helpt ook om zeldzame aardmetalen terug te winnen, die normaal gesproken tijdens traditionele recyclingprocessen verloren gaan. 
Een AR-video die van bovenaf wordt geprojecteerd, waarin een recyclingpartner kan zien hoe de batterij uit een MacBook moet worden gehaald.
Met AR-projectors kunnen de recyclingpartners van Apple MacBook- en iPad-modellen uit elkaar halen door video’s van bovenaf op hun werkoppervlak te projecteren.
Daisy is maar één voorbeeld van hoe de innovaties van Apple op het gebied van recycling en demontage de hele branche kunnen veranderen. Dave, een andere robot van het bedrijf, wordt nu ingezet bij een recyclingpartner in China en kan de terugwinning van zeldzame aardmetalen nog verder versnellen door Taptic Engines uit elkaar te halen.
Daarnaast is Apple begonnen met het uitrollen van AR-projectors naar recyclingpartners. Deze projecteren videobeelden van bovenaf op het werkoppervlak, die laten zien hoe bijvoorbeeld een MacBook of iPad uit elkaar moet worden gehaald. Het bedrijf publiceert ook Apple Recyclinggidsen, waarmee recyclingpartners over de hele wereld efficiënter materialen herwinnen en tegelijkertijd gezondheid en veiligheid waarborgen. Omdat gerecyclede en hernieuwbare materialen de CO₂-voetafdruk van elk product kunnen verkleinen, komt Apple dankzij deze verbeterde herwinningsprocessen ook dichter bij het ambitieuze doel om tegen 2030 de hele toeleveringsketen en elk product CO₂-neutraal te maken.
Deel artikel

Media

  • Tekst van dit artikel

  • Afbeeldingen in dit artikel

  1. Alle verwijzingen naar de kobaltinhoud zijn gebaseerd op een massabalanssysteem.

Contactpersonen voor de pers

Apple Media Helpline

media.benl@apple.com

(024) 744219