Niigata City Board of Education
Japan
Leerlingen stimuleren om elke dag te leren. Met iPad.
Leerkrachten in Japan zetten zich in om hun leerlingen voor te bereiden op een wereld die steeds meer gericht is op technologie. Het GIGA-onderwijsprogramma (Global and Innovation Gateway for All) is één van de initiatieven die hieraan bijdragen. In het kader van dit programma krijgen alle leerlingen een eigen computer en snel internet tot hun beschikking.
Niigata City heeft deze missie zeer serieus genomen. Het is de thuisbasis van bijna 800.000 mensen en 167 scholen, waar iPad het standaarddevice in het klaslokaal is. Vóór GIGA was het gebruik van technologie in Niigata beperkt, maar inmiddels hebben alle leerlingen op elke school voor basis- en secundair onderwijs in het district een eigen iPad. Toen het Japanse ministerie van Onderwijs het gebruik van devices analyseerde in de meest recente jaarlijkse enquête, bleek dat het iPad-gebruik van de leerlingen van Niigata bijna twee keer zo hoog lag als het landelijk gemiddelde. Ze gebruiken iPad om te creëren, samen te werken en te laten zien wat ze geleerd hebben op manieren die voorheen niet mogelijk waren.
De leiding in Niigata schrijft de populariteit van iPad deels toe aan het gebruiksgemak ervan. De leerkrachten omschrijven het device als vertrouwd, toegankelijk en dynamisch. Ze kunnen ermee door het klaslokaal lopen, met leerlingen communiceren en lessen personaliseren. Veel leerkrachten geven zelfs buiten het lokaal les, waarbij de iPads mee naar buiten genomen worden. En de meeste leerlingen nemen hun iPad elke dag mee naar huis.
De leiding is erg tevreden over de levenscyclus van iPad. Bij de vernieuwing van de GIGA-devices heeft de overheid een buffer van 15% aan vervangende devices voorzien en meegenomen in de berekeningen. Bij de eerste implementatie waren de uitvalpercentages van iPads in Niigata – inclusief gevallen waarbij een device om welke reden dan ook niet gebruikt kon worden – zes keer lager dan het door de overheid toegewezen percentage, wat betekende dat de overgebleven middelen elders geïnvesteerd konden worden.
Toshiro Katayama werkte voor de overheid in Niigata toen werd besloten om iPads in te voeren in de klaslokalen in het hele district. Inmiddels is hij hoofd van een school en kan hij de impact van het device op de leerlingen met eigen ogen zien.
“We leiden de kinderen op tot pioniers van de toekomst. iPad speelt een belangrijke rol in dat proces, omdat ze daarmee zelfverzekerd te werk kunnen gaan en tot bloei kunnen komen in de maatschappij”, aldus Katayama.
Voor de scholen in Niigata City heeft iPad geholpen bij de introductie van een nieuwe manier van leren en lesgeven. En het belangrijkste: het is een device waar ze elke dag op kunnen vertrouwen.